Brand - un factor ce lipseşte de pe piaţa publicitară din Republica Moldova


 Categoria : Articole  Download gratuit :brand-un-factor-ce-lipseete-de-pe-piaea.doc [41,5 Kb] (cкачиваний: 15)

Abstact: Lucrarea dată este bazată pe nuanţele elementului de brand оn general, şi оn special cel existent оn Republica Moldova, caracterizări şi direcţii de intrare оn acest domeniu. Rolul acestei strategii de marketing constă оn „educarea" şi implimentarea acesteia printre toate categoriile de populaţie. Cunoaşterea acestui domeniu a deschis o nouă dimensiune, o perspectivă mult mai vastă spre dezvoltare, va deschide noi drumuri spre obţinerea de profit printr-o metodă foarte uşor de aplicat.

 

Cuvinte cheie: brand, strategii de marketing, imaginea brand.-lui, companii publicitare, publicitate.


„Brand"- denumire, cuvвnt, expresie, simbol, оnsă cel mai bine se concretizează ca o combinaţie a acestor elemente cu scopul de a prezenta un produs. Оn această categorie sunt incluse denumirea, ambalajul, preţul, istoria, imaginea şi publicitatea făcută produsului dat, deoarece contează foarte mult impactul pe care оl are acesta asupra publicului.
Această strategie este foarte complicat de realizat, căci părerile sunt foarte multe şi contradictorii. Dacă se reuşeşte asupra numirii, formării produsului nou, atunci se obţine profit, оn caz contrar noutatea produsului este pierdută şi produsul devine nereuşit. Iată de ce pentru a-şi forma o imagine perfectă pe piaţă firma trebuie să se bazeze pe o persoană concretă, ocupată de brand-ing şi specializată оn acest domeniu.


Un exemplu specific şi recunoscut de brand, la nivel mondial sunt mărcile băuturilor răcoritoare „Coca- Cola", „Pepsi", automobilele „Mercedes", „BMV". Fiecare marcă ne produce impresia a ceva mai mult decвt o băutură răcoritoare sau un automobil, totul se datorează unui brand reuşit, de unde reiese şi răspunsul la оntrebările: „cum de au reuşit".
La prima vedere brandul este lipsit de importanţă, оnsă cвnd apar standurile publicitare, mărcile produselor cu nişte denumiri caraghioase sau chiar lipsite de sens, se creează impresia că nu există specialişti sau sunt lipsiţi de intelect. Unele exemple concludente ar fi: un produs alimentar „три бабуси", bomboanele „Bratan", restaurantul „Lavă", „Адский Рай".
Cafeneaua „La răcoare", ceea ce оn dialectul romвn semnifică „a sta la оnchisoare", reţeaua de magazine „Avida", ceea ce оnseamnă zgвrcit sau barul „BarDacia". Ce semnifică toate aceste denumiri? Suntem doar comici sau lipsiţi de creativitate şi intelect?
„Bucuria" a fabricat la оnceputul anului curent (2005) două tipuri noi de bomboane „Clepsidra" şi „Bucurel". Explicaţia pentru „Bucurel" este оnţeleasă, a folosit diminutive de tipul „Ion" şi „Ionel", оnsă „Clepsidra" reprezintă un ceas de nisip, dar şi un tip de a anunţa moartea. Deci logic vorbind care mai este rolul producerii, dacă din start acest produs este destinat eşuării.
Sloganul prezentat de „Moldova Saiber Comuniti"-„Foloseşte-te de viaţă" formează o stare de neclaritate: cum să te foloseşti de viaţă, cвnd de viaţă doar te poţi bucura.
Toate aceste tipuri de reclamă formează ţării noastre o imagine lipsită de ingeniozitate. O parte din vină aparţine şi producătorilor, deoarece doresc ca reclama să acapareze o suprafaţă mică, dar şi să conţină descrierea calităţii produsului. Un alt aspect este că persoana care are nevoie de publicitate pentru produsul nou, оntr-un mod ironic, nu este interesată de calitatea imaginii, ci de preţul ei. Pe o altă piaţă se face publicitate imaginii şi nu produsului оn general, deoarece lupta se axează pe imagine şi nu preţ, cum se realizează оn Republica Moldova. Din lupta оn jurul preţului, şi se formează publicitatea de tip „Salonul Zamos. Repede şi calitativ". Оnsă desigur, una din cauze poate fi şi interpretarea greşită, de către unele organe publice, a sloganului, aşa cum s-a оntвmplat cu publicitatea băuturii energizante „Shark", cвnd оn loc de „Trezeşte оn tine bestia" s-a folosit „Sunt bestie".
Lipsa profesionaliştilor pe bază de brand a şi dus la formarea situaţiei existente.


Оn prezent pentru a evita aceste „conflicte, existente pe piaţa publicitară din Moldova se propune de a:
• Specializa noile generaţii оn acest domeniu, aproape nou pentru noi, оnsă cu o perspectivă de viitor strălucită.
• La fel ar fi foarte chibzuită оndrumarea producătorilor existenţi, cоt şi viitorilor producători să apeleze la persoane profesioniste оn domeniul publicităţii, pentru a evita aceste „subоnţelesuri" ale produselor, deoarece o reclamă, un slogan bine concretizat contează foarte mult, fiindcă totul: profitul, imaginea firmei, se bazează pe realizarea produselor noi, şi nu pe preţul destinat pentru publicitate.
Toate cele relatate mai sus ne demonstrează că putem deveni specialişti оn orice domeniu de activitate, chiar şi оn brand, şi nu ne trebuie nimic altceva decвt dorinţă şi curaj, de a оnvăţa de la cei mai buni ca noi. Iată de ce faptul că nu acţionăm оn această direcţie sau poate că nu suntem interesaţi să cunoaştem, să ne dezvoltăm creativitatea, mentalitatea, ne fac să apelăm la nişte persoane interesate doar de bani, şi nu de produsul nostru. Оnsă analizвnd situaţia vom vedea, că acestea doar ne „aruncă" nişte idei, uneori mai nereuşite ca ale noastre. Оn rezultat dacă se оncearcă valorificarea talentului fiecăruia, am putea obţine rezultate şi de ce nu chiar un profit mai mare.


Dezvoltarea brandului оn Republica Moldova ar putea fi o nouă şansă de a investi, şi de a ne direcţiona spre o activitate cu adevărat interesantă şi necesară оntregului sistem de funcţionare antreprenorială. Avantajele acestei dezvoltări ar putea fi:
• Crearea unor agenţii de publicitate prestigioase, recunoscute la nivel mondial
• Producţia autohtonă ar deveni, şi chiar realizată cetăţenilor străini
• Ar putea fi create noi locuri de muncă
• Profitul producătorilor de pe urma realizării mărfurilor, deja prestigioase, ar creşte considerabil
• Societatea ar fi cointeresată оn menţinerea şi оmbunătăţirea permanentă a calităţii produselor
• S-ar schimba mult psihologia populaţiei
• Bugetele s-ar mări, de pe urma acumulării taxelor de la producător.